
Werken in de laatste fase van detentie
Wat is BBA?
BBA staat voor “Beperkt Beveiligde Afdeling”. Gedetineerden die een langere celstraf uitzitten, mogen in de laatste fase van hun straf een belangrijke stap zetten in hun re-integratie: zij mogen dan naar een BBA-afdeling met meer vrijheden. Het belangrijkste is dat zij mogen werken. Na werktijd melden zij zich weer in de PI. Tijdens een BBA-traject moet er fulltime (in elk geval minimaal 32 uur) gewerkt worden. Prometheus zet zich in voor werk voor BBA-kandidaten en doet dit op unieke wijze.
Écht kansen bieden
Je hoort en leest veel over inclusiviteit en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. BBA is een prachtig voorbeeld waarin de praktijk echt telt. Wij geloven namelijk in écht kansen bieden. BBA klinkt heel goed: een gedetineerde is bijna afgestraft en mag alvast naar buiten om te werken. Dit moet zorgen voor een “zachte” overgang van binnen de muren naar buiten. Iemand die na detentie al werk heeft, heeft meer kans om weer een stabiel leven op te bouwen en zal minder snel terugvallen in recidive of criminaliteit.
Dat klinkt goed, maar de praktijk is lastiger. BBA vraagt namelijk nogal wat van werkgevers. Hoeveel werkgevers staan open voor het aannemen van iemand die nog in detentie zit? Stigma’s en vooroordelen spelen absoluut een rol. Daar komt bij dat het voor gedetineerden vaak ontzettend moeilijk is om vanuit de PI werk te vinden. Zij moeten namelijk zelf solliciteren vanuit de gevangenis. Tijd en middelen zijn schaars, communiceren is moeilijk en bovendien hebben veel gedetineerden geen idee waar ze moeten beginnen. Solliciteren na een behoorlijke periode van detentie, kan moeilijk zijn. Je hebt wellicht geen werkritme, een gat in je CV en weet niet (meer) hoe je een goede sollicitatiebrief en CV opstelt.
Prometheus gelooft écht in kansen. En in tweede kansen. Voor ons is het niet het detentieverleden dat telt: wij kijken naar de kandidaat. Iemand die gemotiveerd is, goed gedrag vertoont en echt wil, verdient het om aan de slag te gaan op een goede plek en te bouwen aan een mooie toekomst.
Hoe onze BBA-trajecten werken
Wij zien onszelf als bruggenbouwer in BBA trajecten. Alles begint met de vraag: hoe kunnen wij de kloof tussen kandidaat en werkgever dichten? Hier is onze hele werkwijze in dit traject omheen gebouwd.
In een succesvol BBA-traject draait het in beginsel om twee dingen: 1) Ervoor zorgen dat de medewerker er helemaal klaar voor is en 2) De werkgever laten ervaren dat de medewerker een meerwaarde kan zijn voor de organisatie.
Het klaarstomen en begeleiden van de kandidaat
In onze optiek is de gedachte achter BBA soms iets te kort door de bocht. Een kandidaat moét namelijk werk hebben om op de BBA-afdeling te mogen komen, maar hoe komt iemand vanuit detentie aan werk? Niet alleen dat: er wordt ook vanuit gegaan dat de kandidaat in staat is om te werken. In de praktijk kan dat flink tegenvallen. Wie jaren in detentie heeft gezeten, kan worstelen met diverse uitdagingen die eerst moeten worden aangepakt en/of een gebrek aan werkritme.
Kandidaten voor BBA trajecten gaan eerst bij ons intern aan de slag bij ons eigen Klusloket. Zo doen zij onder begeleiding weer werkritme op. Ondertussen werken we met hen een persoonlijk werkfit traject af, waarin wij kijken naar wat zij nodig hebben om weer met vertrouwen aan de slag te gaan. Wij bieden coaching en ondersteuning met coaching on the job en ons eigen Buiten RIC. Wij zorgen voor stabiliteit op alle leefgebieden en het ontwikkelen van de juiste werknemersvaardigheden.
Het resultaat van deze aanpak is dat wij na dit interne traject vol vertrouwen medewerkers kunnen voorstellen bij werkgevers: zij zijn immers bewezen werkfit en wij hebben hen zelf in actie gezien.
Werkgevers ontlasten
Werkgevers die kansen willen bieden aan BBA-kandidaten, willen wij ontlasten. Een belangrijke eerste stap hierin, is wat wij hierboven hebben beschreven: een bewezen gemotiveerde, werkfitte kandidaat leveren. Dankzij ons traject weten werkgevers dat zij iemand in huis halen die direct een waardevolle bijdrage kan leveren. Iemand die niet alleen een goede medewerker, maar ook een goede collega is, want in ons werkfit traject besteden wij ook veel aandacht aan soft skills.
Bij BBA-trajecten zetten wij in op een maximale begeleiding van de medewerker om werkgevers zo veel mogelijk te ondersteunen en te ontzorgen. Wij hebben regelmatig overleg, komen langs op de werkvloer en hebben periodieke 1:1 gesprekken met de medewerker om ervoor te zorgen dat alles optimaal blijft lopen.
Het resultaat? Een win-win situatie
Met onze unieke aanpak creëren wij een win-win-situatie voor alle betrokken partijen. BBA-kandidaten vinden sneller en eenvoudiger een geschikte baan en maken zo een vliegende start, terwijl werkgevers aan bewezen goede medewerkers komen en ook nog eens een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren.
Voor kandidaten
Voor werkgevers

Wat wil je weten?
Stel jouw vragen aan Mitchell
Heb je eerst een vraag, of wil je meer informatie? Geen probleem. Stel je vraag aan onze matchmaker Mitchell van der Koelen
Mitchell is jouw persoonlijke aanspreekpunt. Voor vragen, maar ook in jouw route naar werk. Met hem stel je jouw persoonlijke plan samen en werk je toe naar een sollicitatie bij één van onze werkgevers.